به گزارش صد آنلاین ، ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین به ایالات متحده سفر کرده و قرار است امروز، سه شنبه، در کاخ سفید با جو بایدن ملاقات کرده و همچنین با برخی سناتورها و مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، دیدار کند. او تلاش خواهد کرد تا مقامات واشنگتن را برای ارائه کمکهای نظامی و مالی بیشتر به کشورش متقاعد سازد.
با این وجود، کنگره آمریکا قبل از آغاز تعطیلات سال نو، قصد ندارد درخواست کاخ سفید برای ارائه بسته کمکی جدید به اوکراین را در برنامه خود لحاظ کند.
اطلاعات مربوط به این تصمیم بامداد امروز در پورتال خبری مجلس نمایندگان منتشر شد. بر اساس این برنامه، ۱۲ دسامبر، مجلس نمایندگان جلسات استماعی در مورد رقابت با چین و همچنین درباره تحقیقات در مورد استیضاح جو بایدن را برگزار خواهد کرد، سپس ۱۳ و ۱۴ دسامبر، نمایندگان کنگره باز هم قرار نیست درباره تامین مالی اوکراین بحث کنند و از ۱۵ دسامبر هم مجلس نمایندگان به تعطیلات کریسمس و سال نو خواهد رفت که تا ۹ ژانویه ادامه دارد.
این در حالی است که ولادیمیر زلنسکی بامداد امروز، طی سخنرانی خود در دانشگاه دفاع ملی (NDU) در پایتخت ایالات متحده، از عملکردکنگره آمریکا انتقاد کرده و از مقامات واشنگتن خواست کمکهای نظامی بیشتری به این کشور ارائه کند. وی گفت: «ما میدانیم چه باید بکنیم و شما میتوانید روی اقدامات اوکراین حساب کنید و امیدواریم که ما نیز بتوانیم روی کمک شما حساب کنیم.»
وی با اشاره به اینکه نیروهای مسلح اوکراین باید هفتهها و ماهها منتظر رسیدن تسلیحات مورد نیاز خود باشند، افزود: «سیستمهای پدافند هوایی پاتریوت، سامانههای جنگ الکترونیک، هواپیماهای بدون سرنشین و جنگندهها - همه اینها برایه پیشروی نیروهای ما در میدان نبرد لازم هستند و به آن کمک میکنند.»
پیشتر، کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید گفت که جو بایدن از زلنسکی دعوت کرده است تا در کاخ سفید جلسهای برای گفتگو در مورد نیازهای کییف برگزار کند.
البته به عقیده برخی کارشناسان، حفظ زلنسکی به عنوان یک شریک قانونی و مسئول قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای تیم جو بایدن کم اهمیت نیست. در حالی که مخالفان او، برعکس، می خواهند ثابت کنند: میلیاردها دلار پول مالیات دهندگان آمریکایی که برای کییف هزینه کردند به طور مؤثر خرج نشده و کاخ سفید در این مورد مقصر است. ولی حفظ اعتماد زلنسکی تا پایان دوره انتخابات آمریکا، از لحاظ سیاست داخلی برای بایدن اهمیت دارد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به ششصد و پنجاه و هفتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
روزنامه "نیویورک تایمز" صبح امروز به نقل از منابع خود در دولت آمریکا گزارش داد که مقامات اوکراینی بی ثباتی حمایت بیشتر از سوی ایالات متحده را درک نمیکنند. این نشریه نوشت: «بسیاری از رهبران اوکراین نمیدانند که ادامه کمک مالی ایالات متحده چقدر ناپایدار است. <…> آنها درخواست میلیونها گلوله توپ دارند، در حالی که چنین حجمی اصلاً در انبارهای کشورهای غربی وجود ندارد.»
منابع خبری نیویورک تایمز با اشاره به اینکه منابع مالی آمریکا رو به کاهش است، گفتند: کییف در ارزیابی تواناییهای کشورهای متحد خود در ارائه کمک به اوکراین، مغرضانه برخورد میکند.
این روزنامه یادآور شده، بسیاری از شهروندان آمریکایی عمدتاً حامیان حزب جمهوری خواه، بر توقف کمکهای مالی به اوکراین اصرار داشته و تاکید میکنند که باید به دنبال راه دیگری باشیم. بدین ترتیب، این مقاله پیشنهاد داده که به جای ارسال سلاح بر تولید سلاح در خود اوکراین تمرکز شود.
"جی دی ونس" سناتور جمهوری خواه صبح امروز در گفتگو با شبکه خبری فاکس نیوز گفت که ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین برای گدایی دوباره برای دریافت پول بیشتر از مالیات دهندگان آمریکایی به منظور تامین مالی درگیری نظامی با روسیه به ایالات متحده بازگشته است. به عقیده او، این اقدام "بی شرمانهترین کمدی" است که تاکنون دیده است.
این نماینده کنگره گفت: «شما فقط ببینید که چقدر تحقیر آمیز است که زلنسکی دوباره به واشنگتن آمده و از کنگره و مالیات دهندگان آمریکایی میخواهد تا ۶۱ میلیارد دلار دیگر به او کمک کنند. به نظر من که این یک نمایش مضحک است. زلنسکی دچار نوعی خیال پردازی شده که برای این منظور به ایالات متحده آمده، زمانی که جمهوری خواهان تلاش دارند لزوم حل مشکلات بسیار مهم کشور مانند مهاجران و مرزهای جنوبی را به کاخ سفید یادآور شوند.»
دی ونس در عین حال بصورت کنایه آمیز پافشاری و اصرار رهبر اوکراین که بدون خجالت بارها و بارها برای درخواست پول به آمریکا سفر میکند را تحسین کرد و افزود: «او با مال اطمینان از خود به ایالات متحده می آید، سخنرانی کرده و از ما پول بیشتری می خواهد، در حالی که در همان زمان در اوکراین کشیشها و شهروندان مخالف خود را پشت میلههای زندان می اندازد. به نظر من این یک کمدی بیشرمانه است. من یک سال است که در سنا هستم و این بزرگترین نمایش مضحکی است که تا به حال دیدهام.»
مارجوری تیلور گرین، عضو مجلس نمایندگان کنگره آمریکا شب گذشته در صفحه خود در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) از این مسئله انتقاد کرد که مقامات واشنگتن علاقه ای به برقراری صلح در اوکراین ندارند.
گرین با اشاره به اینکه ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین برای التماس در خصوص دریافت کمک نظامی بیشتر به کییف به ایالات متحده آمده، نوشت: «ولی با این وجود بودجه اختصاص داده شده به اوکراین در حال خشک شدن است، در چنین وضعیتی چرا هیچکس در واشنگتن درباره پیمان صلح با روسیه صحبت نمیکند؟»
خانم گرین پیشنهاد کرد که سفر کنونی رئیس جمهور اوکراین فرصتی برای متقاعد کردن او به دیپلماسی و ترغیب وی به آغاز مذاکرات صلح آمیز با روسیه است. با این حال، هنوز درخواستی برای صلح شنیده نمی شود. وی تاکید کرد، واشنگتن در واقع از درگیری روسیه و اوکراین سود میبرد و این بدان معناست که ایالات متحده علاقه ای به برقراری آتش بس بین این دو کشور ندارد و "این وحشتناک است!"
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد شب گذشته دوشنبه در نشست شورای امنیت به این واقعیت اشاره کرد که ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین میتواند همچنان از کشورهای غربی درخواست سلاح کند، اما باز هم این تسلیحات به کییف کمکی نخواهند کرد.
پولیانسکی گفت: «مهم نیست که زلنسکی در جریان نمایش سیرکی با دست دراز خود در ایالات متحده، چقدر سلاح از آنها التماس میکند، همه آنها یا توسط ارتش روسیه در میدان جنگ نابود میشوند یا به سادگی در جبهه رها خواهند شد.
به عقیده این دیپلمات روس، تلاش بعدی زلنسکی برای التماس از واشنگتن برای تامین سلاحهای جدید بی معنی است. به گفته پولیانسکی، این نتیجه گیری حتی توسط کارشناسان برجسته غربی نیز تأیید شده است و تعداد سلاح هایی که ارتش اوکراین در اختیار دارد نمی تواند بر روند درگیری تأثیری بگذارد.
وی افزود: «میخواهم به شما اطمینان دهم که این ماجرا نیز بهزودی به پایان خواهد رسید، که شما و سایرینی که هنوز از دولت زلنسکی دفاع میکنند، چه بخواهید و چه نخواهید آن را دوست نخواهید داشت. <…> من به شما توصیه میکنم قبل از اینکه کییف در حال غرق شدن شما را هم به داخل قیف خود بکشاند، برای آن آماده شوید و نتیجه گیری لازم را از روند اوضاع انجام دهید.»
صندوق جهانی پول (IMF) تصمیم گرفته است به عنوان بخشی از حمایت از ثبات اقتصادی اوکراین، مبلغ ۹۰۰ میلیون دلار را به این کشور اختصاص دهد.
در گزارش منتشره در این باره آمده است: «هیئت اجرایی صندوق بینالمللی پول رایزنیهای خود را با اوکراین تکمیل کرده و دومین بحث در مورد یک برنامه اقتصادی به پایان رسیده که تقریباً ۹۰۰ میلیون دلار به عنوان بخشی از توافق ۱۵.۶ میلیارد دلاری فعلی برای حمایت از ثبات اقتصادی در اختیار این کشور قرار میدهد».
پیش از این، در اوایل دسامبر، جولی کوزاک، مدیر بخش ارتباطات صندوق بین المللی پول تاکید کرد که اوکراین در سال ۲۰۲۴ به تامین مالی خارجی در سطح ۴۲ میلیارد دلار نیاز دارد. به گفته وی، چنین مقداری برای حفظ ثبات مالی و خارجی کییف ضروری است.
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان و روابط اقتصادی خارجی مجارستان شب گذشته پس از دیدار با اولگا استفانیشینا، معاون نخست وزیر اوکراین در امور همگرایی یوروآتلانتیک در بروکسل، یادآور شد که اتحادیه اروپا هنوز آماده مذاکره با کییف در مورد الحاق این کشور به این جامعه نیست.
وی به خبرنگاران گفت: ما ورود به مذاکره با اوکراین را یک موضوع تاکتیکی نمیدانیم. کمیسیون نتوانسته به اندازه کافی برای چنین تصمیمی آماده شود و هنوز نمیداند که الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا چه تأثیری بر کشورهای عضو دارد.
در عین حال، وزیر خارجه مجارستان به تعداد زیادی گزینههای جایگزین اشاره کرد که همکاری بین اتحادیه اروپا و اوکراین را تقویت میکند. وی افزود: راه های زیادی برای تقویت همکاری بین اتحادیه اروپا و اوکراین وجود دارد، اما امروز کشورهای عضو آماده آغاز مذاکرات الحاق نیستند و این یک واقعیت است.»
پیتر سییارتو در دیدار با دیمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین در بروکسل، به وی توضیح داد که پیشنهاد کمیسیون اروپا برای آغاز مذاکرات با اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا آماده نشده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی مجارستان یادآور شد که ملاقات آنها اولین دیدار از فوریه سال ۲۰۲۲ بود. سییارتو بعد از این دیدار در صفحه فیس بوک خود نوشت: ما با وجود وقفه طولانی بالاخره با هم دیدار کرده و درباره آرزوی اوکراین برای همگرایی اروپایی صحبت کردیم. من به همکارم توضیح دادم که این یک موضوع تاکتیکی برای ما نیست، بلکه تصمیمی است که برای آینده کل اتحادیه اروپا اهمیت تاریخی دارد.
وی در گفتگو با کولبا یادآور شد که پیشنهادی برای تصمیم گیری در مورد آغاز مذاکرات در مورد ادغام اروپایی کییف تهیه نشده و اتحادیه اروپا درکی از تأثیر عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا بر کل جامعه ندارد.
وزیر خارجه مجارستان افزود: کافی است به این فکر کنیم که تصمیم قبلی کمیسیون اروپا در مورد ترانزیت غلات یا لغو مجوز اجباری کامیونهای اوکراینی چه مشکلات غیرقابل کنترلی ایجاد کرده است. کمیسیون اروپا کار مقدماتی که میتواند تضمین کند که اوکراین مذاکرات الحاق را به شیوهای سودمند برای هر دو طرف ادامه خواهد داد، را به پایان نرسانده است.
این دیپلمات تاکید کرد که ارزیابی کمیسیون اروپا مبنی بر اینکه کییف چهار پیش شرط از هفت پیش شرط را برآورده کرده، نادرست است. به عقیده او، بیشتر سیاستمداران اروپایی میخواهند تصمیم سیاسی در این باره بگیرند که اصلاً درست نیست، چرا که صحبت بر سر توافقهای استراتژیک درباره آینده اروپا است.
دیمیتری کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین که برای شرکت در نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا به بروکسل سفر کرده، اعلام کرد که کییف آماده است تا هر شرط اضافی را برای پیوستن به اتحادیه اروپا انجام دهد.
وی گفت: «همه توصیههای کلیدی کمیسیون ونیز در قوانین اوکراین وارد شده است. در صورت لزوم با هر سازی که آنها کوک کنند، برقصیم. ولی انتظارات باید عادلانه باشند. اگر به ما گفته شود کاری را انجام دهیم، حتماً آن را انجام خواهیم داد.»
کولبا ابراز اطمینان کرد که اوکراین به اتحادیه اروپا خواهد پیوست. به عقیده او، ولی این روند بسیار کند پیش میرود یا با هر مانعی پیچیده می شود و این وضعیت امیدوارکننده نیست.
جوزپ بورل، مسئول اصلی سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو به این نکته اشاره کرد که کمیسیون اروپا از کشورهای عضو دعوت کرده تا ضمانتهای امنیتی به اوکراین ارائه کنند که شامل گسترش کمکهای نظامی به این کشور باشد.
وی گفت: در مورد اوکراین، ما ضمانتهای امنیتی پیشرفتهای را ارائه خواهیم داد که در آخر این هفته به نشست سران اتحادیه اروپا ارائه خواهد شد. وزیران باید به من این اختیار را بدهند که تضمینهایمان را که عمدتاً شامل گسترش صندوق صلح اروپا و هماهنگی توافقهای دوجانبه بین کشورهای اتحادیه اروپا و اوکراین است، ارائه کنم.»
بورل همچنین علیرغم موضع گیری مخالف مجارستان که تعدادی از ابتکارات بروکسل را مسدود کرده، تاکید کرد که در حمایت از اوکراین نباید دچار شکاف شویم.
از روز دوشنبه کامیونداران مجارستانی یک منطقه بازرسی مرزی این کشور با اوکراین را بستند. رانندگان وسایل نقلیه سنگین مجارستانی در اعتراض به ظاهر شدن کامیونهای اوکراینی در جادههای اتحادیه اروپا، به صورت محدود تردد در منطقه مرزی با اوکراین را مسدود کردند و بدین ترتیب تردد در این محور کاهش یافته است. دهها کامیون در این اقدام اعتراضی شرکت دارند.
گفته می شود ممکن است این محاصره مرزی چند روز طول بکشد. پلیس در حال هدایت جریان تردد به سمت مرز مجارستان و رومانی است.
اگرچه ظاهراً کییف موفق شد با ورشو بر سر رفع انسداد جزئی مرز به توافق برسد، اعتراض کامیون داران لهستانی تاکنون منجر به ضرری معادل ۴۰۰ میلیون یورویی در اقتصاد اوکراین شده است. این اقدامات خود ممکن است به شواهدی از مشکلات جدیتر کییف تبدیل شود، چرا که مجارستان و اسلواکی با آغاز مذاکرات در مورد الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا مخالف هستند و رسانهها امکان به تعویق انداختن آغاز بحث عضویت حداقل تا بهار سال ۲۰۲۴ را بعید نمی دانند.
نیکلا سارکوزی، رئیس جمهور سابق فرانسه معتقد است که اوکراین باید بیطرف بماند و به عنوان پل ارتباطی بین روسیه و اروپا عمل کند و اصلاً نباید به ناتو بپیوندد.
او در مصاحبه با روزنامه اسپانیایی "ال موندو" یادآور شد که در دوره ریاست جمهوری خود در سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ مخالف پیوستن اوکراین و گرجستان به ناتو، به دلیل تحریک آمیز بودن آن برای روسیه بود و در حال حاضر هم دیدگاه او ثابت مانده است.
سارکوزی گفت: «البته اوکراین حق دارد از خود دفاع کند. با این حال، تلاش برای محافظت از عضویت اوکراین در ناتو به هر قیمتی اشتباه است. وظیفه اوکراین باید این باشد که یک کشور بیطرف بماند، البته با تضمینهای امنیتی بسیار قوی از سوی جامعه بینالمللی، و تلاش کند تا بار دیگر به پلی بین روسیه و اروپا تبدیل شود».
وی همچنین از این برخورد انتقاد کرد که امانوئل مکرون، رئیس جمهور کنونی فرانسه، گفتگو با ولادیمیر پوتین را خیلی زود کنار گذاشت. سارکوزی به تجربه اقدامات خود در سال ۲۰۰۸ در ارتباط با حوادث گرجستان اشاره کرد و گفت که حفظ تماسها با مسکو در هر شرایطی لازم است.
نصرت غنی، معاون وزیر تجارت و بازرگانی انگلیس وعده داد که مقامات بریتانیا حتی پس از پایان درگیری نظامی در اوکراین هم تحریمهای ضد روسیه را حفظ خواهند کرد. وی روز دوشنبه در مراسمی گفت: «زمانی که مناقشه پایان یابد، تحریمها ادامه خواهند داشت، آنها لغو نخواهند شد. برای اینکه بریتانیا نمیتواند اجازه دهد تواناییهای نظامی روسیه بلافاصله پس از درگیری احیا شود.»
دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه روز دوشنبه در نشستی با دانشجویان تاکید کرد که بسیاری از کشورهای غربی به معنای واقعی کلمه وارد درگیری نظامی با روسیه شدهاند.
مدودف در مورد روابط روسیه با غرب گفت: کشور ما اکنون با تعداد زیادی از کشورها مواجه است که واقعاً وارد درگیری نظامی با ما شدهاند، مهم نیست که این درگیری چه نامی داشته باشد. واقعیت آن است که غرب جمعی درصدد تضعیف و در صورت ممکن نابودی روسیه است.
سرگئی ناریشکین، مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه اعلام کرد که کشورهای غربی واقعاً در حال بررسی تعدادی نامزد برای جایگزین کردن ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور فعلی اوکراین هستند.
وی گفت: «سرویس اطلاعات خارجی اطلاعات موثقی دریافت میکند مبنی بر اینکه مقامات بلندپایه کشورهای پیشروی غربی به طور فزایندهای بین خود در مورد نیاز به جایگزین کردن ولادیمیر زلنسکی صحبت میکنند.»
به گفته وی، والری زالوژنی - فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین، آندری ارماک - رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین، آلکسی آرستوویچ - مشاور سابق دفتر زلنسکی و ویتالی کلیچکو - شهردار کییف، نامزدهای جایگزینی برای رئیس جمهور این کشور هستند.
ناریشکین افزود: از جمله دلایل، وعده های محقق نشده زلنسکی برای شکست روسیه در میدان نبرد، بی ادبی بی پایان رئیس جمهور اوکراین در برخورد با شرکای خارجی، و افزایش بی حد و حصر و فساد در این کشور است که ابعاد آن حتی سیاستمداران غربی را که اطلاعات زیادی در مورد چنین چیزی دارند، شوکه میکند. البته موضوع اصلی از دست دادن توانایی زلنسکی برای مانور در درگیری با روسیه در راستای منافع واشنگتن و متحدانش است.
مدیر سرویس اطلاعات خارجی فدراسیون روسیه، روز دوشنبه در میزگردی که به بررسی اوضاع اوکراین اختصاص داشت، گفت: روسها و اوکراینیها دو بخش از یک قوم سهگانه هستند که تاریخ آن به قرنها پیش میرسد و تهاجم غرب در برابر وحدت این قوم در همه زمانها ناتوان باقی مانده بود و به همین دلیل شکاف در آن هدف قرار گرفت.
سرگئی ناریشکین تاکید کرد که روسیه مدرن "کارهای زیادی برای موفقیت اوکراین به عنوان یک کشور مستقل انجام داده" و خواستار روابط حسن همجواری با کییف بود. وی افزود: البته ما حداکثر تلاش خود برای حفظ روابط همسایگی را کردیم، ولی روابط نزدیک و متقابلاً سودمند با تمایل هر دو طرف امکان پذیر است. در نهایت مقامات به قدرت رسیده در کییف در نتیجه کودتای میدان، با هدایت غرب خواستار چنین روابطی نبوده و اوضاع را به اینجا سوق دادند.
سرویس امنیت فدرال روسیه گزارش داد که از ابتدای سال جاری، ۱۸ مامور و همدستان سرویسهای ویژه اوکراین در جمهوری کریمه بازداشت شدهاند، از جمله کسانی که در اقدامات خرابکارانه رخ داده در راه آهن و انفجار خطوط لوله گاز دست داشتند.
طبق این اطلاعات، در مجموع از ۱۴ اقدام خرابکارانه و تروریستی در کریمه که توسط سرویسهای ویژه اوکراینی برنامه ریزی شده بود در سال ۲۰۲۳ جلوگیری شد، ۱۵ انبار مهمات آنها کشف شد، ۳۷ بمب دست ساز و بیش از ۲۰۰ کیلوگرم مواد منفجره از آنها ضبط شده است.
4461/ب